Ali Yamaç’tan Ayasofya Tanıtımı

0
935

Ayasofya nereden çıktı? Kısaca anlatayım. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr.Çiğdem Aygün tarafından yürütülen Ayasofya Arkeoloji çalışmasına ASPEG olarak yer altı tünellerinin haritalanması ve çizimi konusunda destek veriyoruz. Ancak Ali Yamaç Ayasofya konusunda ardı adına sorulardan sonra ilk önce Ayasofya tanıtım gezisinin faydalı olacağını düşündü. Ali Yamaç’ın vermeyi amaçladığı bilgi klasik turisttik amaçlı bilgiden daha fazlasıydı.

Bu amaçla Cumartesi Ayasofya’da buluştuk. İlk önce Ali Yamaç ile Biblo’yu buluşturduk. Ne olur olmaz. Ali Yamaç’ın evine Biblo’suz gidemiyoruz. Yoksa eve almıyor.  Hal böyle olunca da Biblo’yu da bu geziye getirdik. Çay bahçesi sohbetimiz bittikten sonra Ayasofya gezimize ASPEG ekibi olarak başladık.

Ali Yamaç kendi tarzı ile Ayasofya ve ilişkili tarihi anlattı. Tam 3 saat boyunca hepimizin meraklı sorularını yanıtladı. Ayasofya ve ilgili tarih pek çok başka ilgi odakları çıkardı. Örneğin Kars’a  gidip, arkeolojik çalışmaları ve sonuçlarını izlemek gibi..

Ayasofya’ya giderken bilgili gidin. Neyin ne olduğunu öğrenin. Ayasofya ve ilgili tarih yaşadığımız bu topraklar hakkında diğer sahip olduğumuz eserler gibi çok fazla bilgi veriyor. Bu arada Ayasofya gibi pek çok yere Müze Kart’la ücretsiz gitmek mümkün.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here