Fakıllı Mağarası

0
1714

Bayram’da Ereğli’den Eskişehir’e giderken hemen yolumuz üzerindeki fakat fazla bilinmeyen Fakıllı Mağarasını ziyaret ediyoruz. Fakıllı köyü’nde bulunan mağara’nın turizme açılmasını sağlayanda yüne köylüler. Ancak tanıtım eksikliğinden dolayı bugün pek de ziyaret olmadığı gibi ziyaretçileri bilgilendiren de bakkal’ın önünde bulunan köylüler.

Fakıllı Mağarası bu bölgede bulunan pek çok mağaradan biri. Ancak köyün içinde olmasından dolayı ulaşımı son derece kolay. Akçakoca-Düzce yolu üzerinde Çiçekpınar Köyü levhasından içeri girildiğinde kolaylıkla Fakıllı Köyü’ne  erişim sağlanıyor. Fakıllı Köy’üne girince kahvenin karşısındaki büfeden içeri giriliyor. Ancak öncelikle köylüyü haberdar etmek ve şalterlerin açılıp ışıklandırmanın çalışmasını sağlamak gerekiyor.

Biz kahvenin önüne park edip, mağara için kask ve fener kuşanınca köylü bizim mağaracı olduğumuzu anladı.Bizi ilgi ile karşıladılar. Ön bilgi aldık ancak çok da detaya inmeden mağara hakkında bilgileri mağara girişindeki levhadan aldık.

dsc_2940

Açıklamanın tarzından MTA tarafından ölçüldüğünü anladıktan sonra mağaracı değil turist olarak mağarayı ziyaret ediyoruz. Mağara beyaz dikit ve sarkıtları ile harkülade. Eleştirilemizi ise şu şekilde sıralayabilriz.Mağara girişinde betondan yapılmış su havuzları mağaranın doğallığı ile bütünleşmiyor. Tavanlarda olan sarkıtların tümü neredeyse kırılmış. Tadilat sırasında olduğunu düşündüğümüz bu kırıklar üzücü..Köylüye bunları sorduğumuzda başkalarını tarafından yapıldığı söylense de buna inanmak zor. Işıklandırma sistemi ile doğal görüntüyü bozacak nitelikte hiç bir mağaracı veya benzer danışmanlık alınmadan yapılmış durumda. Diğer bir yandan herhangibir bekçi bulunmuyor, bilet kesimi yok. Bu şekilde mağaranın turizm’e devam etmesi çok kolay değil. Yine de ülkemizin bu doğal güzelliğini görülmesi gerektiğine inanıyorum. Geçip gittiğimiz bu topraklar çok zengin çok..

Mağara haritasına TAY’ın sitesinden ulaşmak mümkün.

Biblo mağara yolunu çok seviyor ama her zaman olduğu gibi mağara içinden çok da hoşlanmıyor. Ancak bizimle birlikte o da mecburen giriyor. Nuray’la mağara içini iyice inceliyoruz. Bem Beyaz oluşumlar yanlış ışıklandırma sebebiyle sarımtrak görünüyorlar. Halen aktif olan mağara da su akışı da devam ediyor.

Mağara içinde karelediğimiz fotoğraflar:

dsc_2906dsc_2922

dsc_2915

 

dsc_2912

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here