Tarihi Yaşatan Kasabalar

0
1746

Tarihi yıpratan betorme yapılar her yerimizi kapladı. Yüzlerce köyü gezdik bu güne kadar. Aynı tarzdaki betonerme yapıların hep bu köylerin karakterini kaybettirdiğini savunduk. Hatta yerleşim alanın çok geniş olduğu pek çok köydeki çok katlı yapıları anlayamadık ve köyün karakterine verdiği zararı düşündük. Betonerme yapılara karşı değiliz elbette. Sadece yörenin karekteri dışında şehirleştirilme özentisi ile yapılmış yapıların çirkinliği gözden kaçmıyor. Maalesef bu yapılar  daha ekonomik olduğundan değil tamamen şehir özentisi ile yapılıyor.

Bazı kasaba ve köylerde ise zaman neredeyse durmuş durumda. Buralarda halen ahşap evler, kerpiç evler varlıklarını sürdükmekle kalmayıp yenileri de aynı şekilde yapılmaya devam etmektedir. Taraklı ve Göynük kasabaları da bunlardan. Anadolu’da nicesi bulunan bu köylerden İstanbul ve Ankara’ya yakınlardan biri bu iki kasaba.

Gezi Künyesi:

Yer: Taraklı
KM: 230 Km
Süre: 2.5-3 Saat

İlk ziyaretimizi 2007 yılında yaptığımız bu bölgeyi yaylalardan geçerek yol almıştık.Köroğlu Dağları üzerinden beş yayla geçerek Taraklı’dan  Göynük’e varmıştık. Biblo bu gezi de bol bol yayla gezisi yapmıştı.

Taraklı son gördüğümüzden bu yana çok değişmiş. TTNet’in bunda etkisi de sanırım oldukça fazla. TTNET’in reklamlardaki Mümkünlü Kasabası aslında Taraklı. Pek çok ev restore edilmiş, hatta caddeler restore edilmeye başlanmış. 800 yıllık geçmişe sahip kasaba yeniden dirilmiş durumda.

Taraklı’ya giderseniz pazarına uğramadan gitmeyin. Özellikle üzün zamanındayasız üzümünü mutlaka alınız. 2007 yazındaki ziyaretimizde bağda dalından üzümleri toplamıştık.

Taraklı evleri de aynen çok bilenen Safranbolu evleri gibi Osmanlı tarzını devam ettiyor.

Taraklı’da Turizm geliştikçe sokaklar restore ediliyor ve turizme kazandırılıyor. Henüz yanı açılan ve restore edilen bir sokağın başında Nuray geleneksel buzdolabı magnetini arıyor. Her gittiğimiz turistik yerde  buzdolabı magneti alıyoruz. Buzdolabımız üzerinde bu yüzden 15 seneden bu yana biriktirdiğimiz onlarca magnet bulunuyor.

Gezmekten karnımız açıkında Pamuk Lokantasına giriyoruz. Hani öyle yöresel bir yemeği yok ama Anadolu kasabasının gerçek lokanta ortamını yaşatıyor. İçeride turistler değil gerçek esnaf ve çevre köylerden kasabaya gelen kişiler bulunuyor. Fiyatlarda bu yüzden son derece ekonomik.

Reklamlarla ünlenen Mümkünlü’nün Mümkünlü Bakkal’ı:

Taraklı’dan diğer karelerimiz:

Taraklı’dan ayrılıp Göynük’e doğru yola çıkıyoruz. Yol da giderken çevreyi seyretmek bir o kadar keyifli. Henüz bahar gelmediği için doğanın renk çoşkusundan yoksunuz. Mayıs ayında buralardaki yeşili görmek gerek. Ancak bu yol çok da uzun sürmüyor. 28 Km’lik yol yaklaşık 30 dakika civarında..

Göynük’ten sonra Mudurnu ‘da oldukça yakın. Mudurnu Abant Gölü arasındaki mesafede oldukça az. Anlayacağınız bu bölgeye ilk kez geliyorsanız 3 veya 4 gün ayırmak isabet olacaktır. Traaklı, Göynük ve Mudurnu görülmesi gereken yerleşim yerleri. Diğer bir yandanda Abant, Çubuk, Sünnet, Sülüklügöl bölgeyi göller bölgesine çeviriyor. Diğer bir yandan defalarca geçtiğimiz Nallıhan istimaketinden Eskişehir ise gerek yeryüzü gerek doğası ile pek çok şeye tanık olabiliyorsunuz.

Göynük’ün harita görünümü:

Uzaklık (İstanbul) : 217 KM

Uzaklık (Ankara) : 210 KM – Beypazarı yönünden

Göynük derin bir vadide yer alıyor. Göynük’e İstanbul yönünden gelişte dağlık bir alan karşılıyor. Bu renksiz görüntüye kanmayıp kasabaya girince işin rengi değişiyor. Göynük’e yaşam Göynük çayı ile geliyor. Ortam aynen eski Anadolu kasabalarında olduğu gibi. Yaşanan eski tarz evler bizleri mutlu ediyor. Halen bu evlerde yaşanması ve korunması ortamı güzelleştiriyor. Son derece dağlık bölgede kurulu Göynük evleri halen eski yapılarını koruyorlar.

Göynük bölgesinin tarihçesi son derece eskilere dayanıyor. Friglere ait kalıntılara sahip bölge Friglerin Kuzey sınırındaki  koruma noktası olmuştur. 1323 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmış. Kasaba bugün halen kullanımda olan Cami ve Hamam’larla tarihi güzelliklerini de sergiliyor. Cami Orhan Gazi oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından 1331-1335 yıllarında yaptırılıyor. Gazi Süleyman Paşa yaptırılan cami ahşap yapıda. 1875 yılıda sel baskınında yıkılan caminin bugünkü halini II.Abdulhamit sayesinde alıyor.

Göynük’de Akşemsettin Hz. turbesinin yanındaki parkın yanında duruyoruz ve Göynük içindeki gezimiz başlıyor.

Gazi Süleyman Paşa Camisi:

Halen kullanılan Gazi Süleyman Paşa tarihi hamamı:

Akşemsettin Hz.’leri Fatih Sultan Mehmed’in hocası olarak tanınır. Fatih Sultan Mehmed’in hocalığını yaptıktan sonrada padişahlık zamanında da yanında kalmış. Akşemttin Hz. hekim ve bilgin olarak bilinmektedir.İstanbul’un fethinden sonra Göynük’e geri dönmüştür. Mikrop’u ilk tanımlayan kişi olarak biliyor.

Bu bilgileri internettende öğrenebileceğiniz gibi hemen parkda bulunan gençlerde detaylı olarak anlatıyor. Hem de bu şekilde cep harçlıklarını çıkartıyorlar. İşte o gençler:

 

İlçe’nin  göze çarpan diğer bir tarih anıtı ise Zafer Kulesi. Kurtuluş Savaşı sonrasında zaferi gelecek nesillere anımsatmak için Kaymakam Hurşit Bey öncülüğünde Göynük halkı tarafından1923-1924 yıllarında yapılıyor.

Şehiriçinde görüntüler:

Hükümet konağı:

Çevreyi gezerken çokda aç değiliz ama karşılaştığımız yöresel lokanta Paşazade Göynük Sofrası ilgimizi çekiyor ve içeri giriyoruz.

Göynük’e gelirseniz iki yemeği deneyin: Tarhana çorbası ve Keşli Mantısı. Ne kadar bolu bölgesine mal edilmiş olsada Keş peynirine Karadeniz’de kadar rastlamak mümkündür. Peki Keş nedir? Keş, yoğurdun bol tuzlanarak süzülerek ve sonrasına güneşte kurulatarak elde edilir. Ne kadar peynir denilse de yoğurt kurusu olarak geçer. Çok sert olan Keş rendenelerek kullanılır.

Paşazade’de yediğimiz  yemekler enfesti. İşte yemeklerden kareler. Mutlaka varsa çömlekde pişirilmiş yaprak sarmasını deneyiniz.

 

Konaklama yeri henüz bulmadığımızdan köprünün hemen başındaki ilan ilgimi çekiyor. Doğa Otel Göynük‘ü hemen arıyorum. Mudurnu yolu üzerinden bulunan otel Yerimizi ayırtıp Doğa Otel Göynük’e doğru yol alıyoruz. Doğa Otel çalışanları son derece  güler yüzlü. Otel temiz ve yemekleri fena değil. Fiyat performans olarak oldukça iyi.

 

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here