Ölüce Burnu ve Feneri

5
1342

Karadeniz’in hırcın dalgalarını herkes bilir. Karadeniz’in hırcınlığından kaçılabilecek batıdaki ilk doğal liman Kdz.Ereğli olarak bilinir. Bu yüzden Kdz.Ereğli  Batı’dan Karadeniz’e açılan gemiciler için önemli bir ilk doğal limandır. Batı’dan doğru gelen gemiciler burada dinlenir sonra Karadeniz’de yollarına devam ederler. Ölüce Bu yüzden de Ölüce burnu denizciler için önem taşır. M.Ö.2500 yılına dayanan Ereğli tarihçesi bu doğal liman oluşu ile önem kazanmıştır. Bugün bu burunun varlığını Ölüce Feneri işaret ederek gemicilere halen yol göstermektedir. Ölüce Burnu’nu Ölüce Feneri sayesinde aşan gemiciler Karadeniz’in engin dalgaları ile karşılaşırlar. Bu yüzden de Ölüce Feneri bugün bile önem kazanmaktadır.

Kdz.Ereğli, doğal limanda olmasından dolayı tarihte önemli yeri bulunmaktadır. Zaman zaman korsanların mekanı, Bizans kaleleri ve son olarak da Osmanlı Donanması için Kadırga tersanesi ile tarihte yerini alır. Şimdi gezimizi oluşuran Ölüce Fenerine dönelim ancak Kdz.Ereğli’yi eğlenceli görmek isterseniz mutlaka Haziran ayında yapılan Çilek Festivaline denk gelin.

Gerek ışığı ile gerek sisli günlerde sireni ile yol gösteren Ölüce Feneri halen denizciler için önemi oldukça büyük.  Aktif olarak ışıldıyan fener denizden yüksekliği 78 metre. Fenerin kule yükseliği ise 9 metre. 10 sn içinde 2 kere çakarak denizcilere kendini tanıtıyor.  Fener memuru ise köyde kalıyor. Belirli sürelerde bir fenere gelip mesaisini yapıyor. Fener’in köye uzaklığı ise 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde.

Köyden fenere giden yol peri masallarında olduğu gibi. Yeşillikler içinde, zaman zaman elma ağaçları,kestane ağaçları yolu süslüyor. Bir bölümünde ise ağaçlardan doğal  tünel oluşmuş durumda. Biblo bu yola bayılıyor. Nede olsa hava güzel, yürüyüş parkuru güzel..

 

dsc_2815

dsc_2862

Bölge’nin florası oldukça etkileyici:

dsc_2847

dsc_2873

dsc_2852

dsc_2884

Bu güzel yolda 20 dakika yürüdüğümüzü anlamadan Fenere varıyoruz. Fener memuru olmadığı için kapılarda kapalı. Saygısızlık etmemek için kapıdan fotoğraflıyoruz Ölüce Fenerini:

dsc_2822

dsc_2830

Üç tarafı denizlerce çevrili nice fenerler ve hikayeler var. Bitmeyecek ülkemizin hikayeleri sanırım…

Biblo gezintiden son derece memnun araçımızı park ettiğimiz yere geri dönüyoruz.

5 YORUMLAR

  1. Sn. masum,

    Fenerci dayınız ise ve sakıncası yoksa, kendisine nasıl ulaşabilirizi telefonuna ulaşabilir miyim?

    Ben de Kıyı emniyeti genel müdürlüğünden fenerlerin yerlerini öğrenmek istemiştim. ancak gelen bilgilerde nedense ölüce feneri yer almıyordu. Ancak burada bir fener olduğunu ve çok güzel bir fener olduğunu biliyoruz.

    Ben kısa bir süre önce Ankaradan Ereğliye iş nedeniyle geldim. Çevrede gezilebilecek yerleri soruşturduğumda fenerin olduğunu ancak oraya gidilemediğini duymuştum. Gerçekleştirmek istediğim projemin bir parçası olarak feneri görmek, fenerciyle tanışmak isterim. Türkiyenin fenerlerini tek tek gezmek niyetindeyim. Gezdiklerimi fotoğraflıyor dosyalıyorum. Varsa hikayelerini derliyorum.

    Yardımcı olursanız sevinirim.

    Şimdiden teşekkür ederim.

    saygılarımla

    Tülay Yener

  2. Tülay Hn,
    Bizde gezmek görmek için fenere gittik. Bir yanlış anlama var sanırım. Fenercinin dayısı olduğunu söyleyen kişi daha önceden yorum yazan kişiye ait. Ancak Fenerciye köyden erişebilirsiniz. Köyden gördüğünüz birisine sormanız yeterli. Fenerlerle ilgili daha önce iki detaylı çalışma var. Novartis Kültür yayınlarına ait bir baskı bulunuyor. Öncelikle bunu okumanızı tavsiye ederim.

  3. fenerciyi kdz.ereğli çarşı içindeki memleket eczanesinde bulabilirsiniz..hergün uğrar :))boşuna başka yerlerde aramayın

  4. fenerci amca akşamları bize çay içmeye geliyor. fenerin altın bizim yazlığımız var orada deniz keyfi, balık tutma keyfi yaşıyoruz siz daha bir şey görmediniz. gecelere kadar denizde yüzüyoruz, balık tutuyoruzz. bana ulaşabilirsiniz. babamın arkadaşıdır her gün buluşuyorlar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here