XT600 ile Dipsiz Göller ve Delmece Yaylası

0
998

Biblo ile ilk gezilerimiz arabamızla ve yürüyerek geçiyordu. Sonra motorla gezmeye başladık. Biblo motoru çok sevince de bu şekilde devam etti. 2 farklı motorumuz vardı. Biri 1200cc BMW R1200C, diğeri ise 200cc’lik enduro/cross tarzı. Skyteam’i sattım. Bunun yerine artık bizi çok daha uzaklara taşıyacak XT600’ü aldım. Yamaha XT600 geziler için son derece uygun bir makine. Pek çok kişi XT600 ile dünyayı gezmiş, çölleri aşmış.. Biz ise ülkemizi gezeceğiz.

Makinemi Cuma günü teslim aldım. Cumartesi sabahtan kontrollerini yaptıktan sonra test gezisi için yola çıktım. Bu gezimde alışma sürecinde ve fren, yatma vb. testleri yapacağım için riske atmamak amacıyla Biblo’yu evde bıraktım.

Virajlı ve toprak yolda deneme yapabileceğim Delmece yaylasını hedef seçtim. Eskihisar’dan 5 YTL vererek Yalova oradan da Çınarcık’a geçtim. Delmece yaylası Çınarcık’ın hemen çıkışında bulunan Teşvikiye Köyü’nünden gidiliyor. Yol üstünde Erikli Şelaleri ve 2 adet göl var. Yayla ise tepelerin en üstünde büyük bir alan. Delmece yaylası yaklaşık 900 metrede bulunuyor. Yol son derece virajlı. Yani tam motorlu sürüş için ideal. Yaylada ise rahatlıkla toprakta gidebileceğiniz yerler var.

İlk durağım Yalova’da motorcuların karın doyurdukları Mehmet Abi ve oğlunun İbrahim’in yeri olan Doyum Lokantasındayız. Mehmet abi aynı zamanda çok iyi ustadır. Özellikle BMW konusunda son derece deneyimli. Bizim tanışma hikayemizde BMW’lerimizden kaynaklanıyor.

Doyum’da Lokantasında İbrahim ve Mehmet abi’nin güzel sohbetleri eşliğinde karnımı doyurduktan sonra Delmece yaylasına doğru yola çıkıyorum. İlk durağım Erikli Şelalesi.. Erikli Şelalesine giderken “Şeladede Gözleme yediniz mi,Gözleme İleride, Gözleme Az kaldı, Çok az kaldı….” gibi pek çok levha görünce canım gözleme çekti. O kadar güzel sırada da yerleştirilmiş levhalarki. Bir de doğal ortama uygun ağaçtan levha üzerini ufak şekilde yapılmışlar. Şelale girişinde gözleme yapılan yeri buldum. Yemeden geçmiyorum tabi…Hakkını vermişler gözlemenin.. Onların oradan da Erikli deresini fotoğraflıyorum.

Bu arada gözlememi yerken köylü kadınlarla dere suyunun az olduğunu konuştuk. Daha önceki senelerde Mayıs sonuna kadar yaylada kar olduğunu, suların bu zamanlarda da daha çok olduğundan söz ettik. Kuraklığın her geçen sene daha fazla hissedilir olduğunu onlarda belirttiler. Artık küresel ısınma gözle görünür halde herkes tarafından hissediliyor.
>

Sonra mont ve kaskımı da bırakarak şelaleye doğru yürümeye başlıyorum. Tahmini olarak 600-700 metre mesafe var. Yolda giderken zaman zaman gördüğüm kuş yuvaları çok şekerler ama bu yuvaları mesken etmiş bir tane daha kuş görmedim.

Yalova Belediyesi iyi bir çalışma yapmış. Çevre düzenlemesi çok güzel. Ağaçlar hakkında kısa bilgiler ve faydalı bilgiler de verilmiş. Çocuk parkı, çok amaçlı salon bile var.

Küçük ama gerçek bir asma köprüden geçerek şelaleye ulaşabiliyorsunuz.

İlk şelaleye ulaşıyorum. İki balkondan Şelaleyi izleyebiliyorsunuz. Ama ben dururmuyum taa şelalenin yanına kadar gidip birde tepeden baktım…

Hatta tepeden bakmakla kalmayıp şelanin karşına sıçrayarak geçtim.Halbuki hemen yukarıda daha kolay geçiş varmış.

Biraz daha yukarı çıkınca ikinci şelaleye vardım. Hep keşke Biblo’da gelseydi diyorum. Aslında motor testi dedim ama yinede gelmeden edemedim. Biblo ile bir kez daha geliriz artık..

Şelaleden ayrılarak 2 Km ileride ki küçük dipsiz gölü ziyaret ediyorum. Küçük dipsiz göl sanırım balçık dolu. Yaklaşmak bile tehlikeli uyarı levhası aşmışlar. Çok temiz görünmüyor. Keyif vermeyen bu gölde fazla kalmıyor ve hemen ayrılıyorum. Aslında yukarıda Büyük Dipsiz Gölde var. Ama oraya uğramadan geçiyorum. Bir an önce yaylada toprak sürüş denemesi yapmak istiyorum. Yaklaşık 8 Km sonra Delmece yayla’sındayım.

Delmece yaylasındayım. Hava serin, tısıl tısıl bir rüzgar esintisi ile serinliyorum. Fotoğraf makinemin şarjı bittiği için bundan sonra fazla resim çekemiyorum.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here