ASPEG grubumuz bu hafta biyoloji ve ekoloji eğitimi aldı. Amacı mağara içindeki ekolojik sistemi daha iyi anlamak ve örnek toplarken dikkat edilecek konuları öğrenmek. Eğitimi veren Akdeniz Üniversite’sinden Sn.Mehmet Sait Taylan.
Biblo eğitimi izleyebilmek için koltukta en rahat konuma hemen tünedi.. Eğitimin ilk zamanlarında biraz dinledi sonra sanırım “Nuray ile Murat dinliyor..Onlar benim yerime bilgilensinler” diyerek yatmayı tercih etti. Zaten onun en önemsediği yemek atıştırma kısmı da geçmişti.
Eğitimin sonunda gayet faydalı bilgiler öğrendik. Eğitim başlıkları ve notlarını aşağıda özetledim. Aşağıdaki linklerden Mağara Biyolojisi hakkında bilgi alabilmek mümkün.
Mağara canlılarının sınıflandırılması
Mağara canlıları üçe ayrılıyor:
Mağara Ziyaretçileri
- Ayı, yarasa, kurbağalar bu sınıfdadır.
- Trogloxen : Yaşamların aslında mağara dışında olmasına rağmen zaman zaman mağaraya giren karasal canlılardır. “Mağara Ziyaretçileri” diye de adlandırılıyor. Su da yaşanlarına Stygoxen denir.
Mağarayı Sevenler
- Bir çok böcek türü, renkli kurbağa ve semender bu sınıfdadır.
- Troglofil : Yaşam döngülerini mağara içinde tamamlayan karasal canlılara denir. Bu şekilde olmasına rağmen yeryüzüne türlerine rastlanır. Su da yaşayanlarına ise stygofil denir.
Mağaraya Bağlı Olanlar
- Troglobit : Tüm yaşamlarını mağarada geçirirler. Yeraltı koşullarına uyum sağlamışlardır. Örneğin bulunan balık ve semenderlerin gözleri yoktur ve derileri şeffadır. Su da yaşanlarına ise stygobit denir.
Mağara Kuşakları
Mağara’da ilerledikçe ilk girişten itibaren ısı, ışık, nem gibi önemli yaşamsal faktörler değişkenlik gösterir. Mağara ekolojik kuşaklara aşağıdaki şekilde ayrılır.
Giriş kuşağı: Hemen mağaranın girişidir. Dış ortamın ısı ve nem derecesinden doğrudan etkilenir.
Alacakaranlık kuşağı (Eşik kuşağı): Işık azdır. Pek çok bitkinin yetişmesi için gerekli yeterli ışık yoktur. Ancak fotosentetik canlılar burada yaşabilir. Az da olsa ısı ve nem dışarıdaki ortamdan etkilenir. Troglofil ve stgxogen türlere daha çok bu kuşakta rastlanır.
Orta kuşak : İlk mutlak karanlığın olduğu ortamdır. Ancak ısı ve nem halen dış ortamdan etkilenmektedir.
Karanlık kuşak: Bu kuşak büyük mağaralarda bulunur. Mutlak karanlık vardır. Nem sabitdir. Sıcaklığa göre değişken ve sabit olarak ikiye ayrılır. Bu bölgede troglobit ve stygobitler yaşar.
Mağara Besin Piramidi
Aşağıdaki çizim http://www.howstuffworks.com adresinden alındı. Mağara Biyolojisi hakkında bu adresden de bilgi alınabilir. http://animals.howstuffworks.com/animal-facts/cave-biology.htm/printable