Bu hafta sonu için Çanakkale ve Kazdağlarını kuzeyini görmek için planladık. Bursa’da işimiz erken bitince de yolumuz üstündeki Manyas Kuş Cennetini ziyaret etmek için yola koyulduk. Bursa’dan-Çanakkale’ye giden yoldan Bandırma’ya giderken yol üzerinde bulunan Manyas Kuş Cenneti bu aylarda görülmeye değer.
Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Manyas Kuş Cenneti Milli Park statüsünde. Gözlem yapılan alan Manyas gölünün kuş açısından; özellikle kuluçkaya yatanlar için zengin bölgesi. Normalde göl çevresinde pek çok kuşa rastlamak da mümkün. Manyas göle ve Kuş cennetine adını vermiş olmasına rağmen Bandırma daha yakın kalmakta. Sanırım Kuş Cennet’inden de daha çok Bandırma faydalanıyordur.
Kuş Cenneti gözlem yapılan Milli Park girişine ulaşmamız çok zaman almadı. Daha kapından girmeden yolda gölde Pelikan sürüsü ile karşılaşıyoruz.
Cuma olması nedeniyle etraf sakin. Gözlem yapılan alan giriyoruz. Birilerine rastlarız diye ümit ederken park görevlisi bizi karşılıyor. Bize dürbünlerimizi verip gözlem kulesine gönderiyor. Gözlem alanı öyle çok büyük değil. Gözlem kulesi ise sadece bir tane. Hafta sonları ve yazın burası tıklım tıklım olur. Bu zamanlarda buraya gelmenin eziyet olduğunu düşünüp doğru zamanda burada olduğumuza seviniyorum. Nuray önden biz Biblo ile arkadan kuleye çıkıp kuşları gözlemlemeye başlıyoruz. Ancak güneşin karşıda olması gözlemlemeyi zorlaştırıyor.
Etrafda pek çok kuş türü var. Bu kuş türlerinin bazıları kuluçka için buralarda, bazıları için ise göç yolu üzerindeki durak yerlerinden biri. Pelikanlar ise kuluçka dönemini Manyas gölünde geçirenlerden. Hemen kulenin ilerisinde kuluçkaları için hazırlanmış iskeleleri dürbünle gözlemlemek son derece kolay. 70-300 mm objektifim burada oldukça işe yarıyor. Kuşları yakın plan ancak 300 mm ile çekebildim.
Bir tanesi şansımıza yerinden havalanarak kuleye doğru yöneldi.
Milli Park çevresine pek çok kamera yerleştirilmiş durumda. Bu kameralarla zorlanmadan da izlemek mümkün. Milla Park binası içinde aynı anda pek çok kamera izlenebiliyor. Milli Park görevlisinin yardımıyla kameraları kumanda edebilmek de mümkün. Bu sayede görüntüde görünen kuşa daha yaklaşıp daha iyi inceleme de yapılabiliniyor. Görevli zoom yaparak kuluçkadan çıkmış yeni yavruları kolaylıkla bize gösterebildi. Milli Park binası içinde bir oda da doldurulmuş kuşlardan yapılan bilgilendirici bir oda bulunuyor. Kuş türlerini ve birebir fiziksel boyut ve şekilleri görülebiliyor.
Milli Park bahçesinde bu sene şirin bir misafir var. Sonbahar’da yaralı halde bulunan leylek insanlara da alışınca Milli Park bahçesinde kalmış. Leyleği görünce önce Biblo’nun tepkisinden çekindim ancak Biblo leyleği görünce büyük olduğuna kanaat getirip hiç tepki vermedi ve izleyip kendi işine bakmaya devam etti.
Manyas Kuş Cenneti Milli Park’ın bahçesi de dinlenmek için güzel bir ortam sunuyor. Biblo’da gölgeye geçmiş bu güzelliği değerlendiriyor.
Kuş Cenneti Milli Park içinde herhangibir yiyecek içecek bulunmuyor. Ortamın korunmasında da önemli. Bu yüzden içecek konusunda emniyetli gelmekte fayda var. Manyas Kuş Cenneti’nde çıktıktan sonra yönümüzü Hafta Sonunu geçireceğiz Çanakkale bölgesine doğru çeviyoruz.
balık larla ilgili izlenimler kötü cünkü filise balıgı nesli tükeniyo ayrıca gölün kendi balıgı capak iyice azaldı bunlarla ilgili calışma varmı